REMONTNE AKTIVNOSTI NA KOKSARI: EMISIJE GASOVA ZNAČAJNO SMANJENE 

24/11/2017 13:35:00

U cilju eliminisanja gubitaka sirovog koksnog gasa, te smanjenja emisije gasa u atmosferu, u fabrici Koksara posljednjih mjeseci završen je veći dio aktivnosti kojima je unapređena proizvodnja, ali i napravljen veliki iskorak čije će pozitivne efekte u najvećoj mjeri osjetiti šira lokalna zajednica.


Radovi započeti na malim vratima otvora za planiranje

U periodu od 21. augusta godine do danas, od ukupno 65 vrata instaliranih na VKB, obrađeno je 52, a na VKB je postavljeno 49 komada. Prema riječima Amera Salihovića, inženjera za održavanje fabrike Koksara, ovaj posao teče u kontinuitetu, a plan je završiti obradu preostalih vrata do kraja 2017. godine.

-Ono što je posebno važno istaći jeste da ova akcija postiže priželjkivane rezultate smanjenja emisije curenje koksnog gasa. Zaptivanje malih vratica je riješeno organizovanim poslom svakodnevne demontaže kompletnih vrata sa mašinske strane mašinom za istiskivanje, autodizalicom, transportom do mehaničke radionice, mašinskom obradom ravnanje glodanjem dosjeda malih vratica, te istim postupkom montažom istih na koksnu bateriju br. 5 – kaže Salihović. 

Aktivnosti se nastavljaju i u narednoj godini

Posebno zahtjevan posao potom je urađen i na usponskim kolonama i sabiračima kroz zaptivanje osovina leptir klapni koje je riješeno organizovanom zamjenom zaptivnog materijala.

-U oktobru je izvršena zamjena svih 36 zaptivki koje nisu bile u funkciji. Ovdje posebno moramo pohvaliti naše radnike koji su ovaj posao obavili u enormno teškim uslovima radne sredine, jer su bili izlagani temperaturama iznad 60°C. Rezultat toga je taj da je curenje koksnog gasa na leptir klapnama u potpunosti obustavljeno – ističe Salihović.

S ciljem rješavanja curenja sirovog koksnog gasa na kompezatorima, odnosno fleksibilnoj vezi usponskih kolona sa leptirklapnama i sabiračima gasa, uz organizaciju čete za spasavanje, u zoni opasnosti od požara i eksplozije, u oktobru 2017. godine također je izvršena zamjena 14 komada oštećenih kompezatora i šnjura. Na preostalih 116 ispravnih komezatora procesni radnici izvšili su temeljito čišćenje i naknadno zaptivanje rastresitim negorivim materijalima. Curenje na kompezatorima je u potpunosti obustavljeno, a prema riječima Dževada Šehića, upravnika RJ Koksovanje, slične aktivnosti nastavljaju se i na poklopcima usponskih kolona.

-Za eliminciju curenja koksnog gasa na poklopcima usponskih kolona, koje je u suštini dosta manje u poređenju s prva tri navedena curenja, potrebna je obrada poklopaca i dosjeda na svih 130 usponskih kolona. Ovo je složen proces rada koji će trajati više od godinu dana. Međutim, izvšena je obrada i zamjena par kritičnih poklopaca, i procesni radnici izvršili su temeljito čišćenje na svih 130 usponskih kolona, čime se postigao privremeno zadovoljavajući rezultat smanjenja emisije curenja koksnog gasa – pojašnjava Šehić.

Angažovani i inostrani stručnjaci

Vrata koksnih peći se po proceduri eksploatacije koksne baterije redovno remontuju i podešavaju. U cilju podrške ovoj proceduri određena je brigada od pet radnika mašinske struke koja radi na remontnoj stanici vrata, izvršena je nabavka 20 komada novih dihtunga i vatrostalni materijal u vrijednosti od nekoliko desetina hiljada KM.

Tu se priča ne završava, tako da su, u cilju eliminisanja svih nepravilnosti rada VKB  angažovani i inostrani stručnjaci, te je urađeno niz korektivnih akcija. Pored navedenih, završene su i značajne aktivnosti na popravkama sistema paroinjektaže, testiranja, podešavanja, te puštanja u rad.

-Angažovanjem ukrajinskih stručnjaka na bateriji V, između ostalog, uspostavljena je bolja regulacija razlike pritisaka u sabiračima gasa što se također pozitivno odražava na umanjenje emisije gasa u atmosferu. Pored toga, uz njihovu pomoć, izvršena su određena mjerenja pa je uspostavljeno punjenje koksnih peći pod paroinjektažom koje pratimo. To će dodatno smanjiti emisiju gasa i prašine u atmosferu – navodi Šehić.