BESPLATNI KURSEVI ENGLESKOG JEZIKA U GIKIL-U  ODLIČNA PRILIKA ZA USAVRŠAVANJE, ALI I NAPREDOVANJE U KARIJERI

18/04/2017 14:22:00

Global Ispat Koksna Industrija d.o.o Lukavac jedna je od rijetkih kompanija koja svoje zaposlenike edukuje na radnom mjestu.

U okviru vlastitih prostorija GIKIL ima opremljenu  trening salu u kojoj obučeni interni treneri prenose tehnička i druga praktična znanja ostalim zaposlenicima. S druge strane, pažnja se posvećuje i školovanju samih trenera i povećevanju njihovog broja kako bi se znanje što kvalitetnije prenosilo dalje.

Stalna usavršavanja omogućena su tako što se obezbjeđuju edukacije i treninzi širokog spektra, od kurseva stranih jezika, kursa kompjutera, multi-skilinga, pohađanje seminara, pa do treninga japanske metodologije Totalno Produktivno Održavanje (TPM) kao i svjetski priznate Six-sigma edukacije, čime se ostvaruju preduslovi za brzo napredovanje u karijeri.

Znanje engleskog jezika je jedan od važnih preduslova prilikom zapošljavanja kandidata u GIKIL-u, ali je isto tako i pružena šansa da se postojeće znanje kontinuirano usavršava i nadograđuje. Radnicima u tome pomažu stručno osposobljena lica, profesorice Engleskog jezika i književnosti Dženana Brkić i Amela Zonić, te Semir Softić, lider E&T (edukacija i trening) stuba. Svi se slažu u jednom, ovakvoj praksi rada u GIKIL-u mogu pozavidjeti i mnogo veće kompanije.

-Ovaj tip edukacija je izuzetno koristan ali i efikasan, jer zaposlenici imaju priliku da se usavršavaju zajedno sa svojim kolegama. Važno je iskoristiti priliku koja je pružena, a isto tako i imati dobrog predavača koji će znati da prepozna šta je najpotrebnije polaznicima i koji će znati da adekvatno prenose znanje. S druge strane, uspjeh profesora se ogleda u onome kako njegovi učenici primjenjuju preneseno znanje, a to u ovoj kompaniji vidimo svaki dan i ponosni smo na to – kazala je Dženana.

U Global Ispat Koksnoj Industriji engleski jezik su dužni poznavati svi uposlenici sa VS i VSS stručnom spremom, kao i svi funkcionalni rukovodioci i TPM koordinatori. Pored dobrovoljno prijavljenih zaposlenika, obavezno je i da svi dežurni prevodioci redovno učestvuju u treninzima.

-Strani jezik u našoj kompaniji je potreban kako bi se mogli pratiti zahtjevi radnog mjesta, te kako bi se i stari i novi uposlenici uspješno suočavali sa svakodnevnim poslovnim izazovima koristeći stručnu literaturu i časopise objavljene na engleskom jeziku, kao i ostale inovacije i metodologije koje se uspješno uvode i realiziraju u našoj kompaniji – kazao je Semir.

Trud zaposlenika da i pored mnogobrojnih svakodnevnih obaveza nađu vremena za nova znanja izuzetno se cijeni, ističe Amela Zonić, jedan od predavača, te dodaje da je posebno zadovoljna entuzijazmom početnika koji ranije nisu imali priliku da uče engleski.

-Shvatili su da učenje jezika ne mora biti bolno, da se jezik ne uči napamet, nego da se usporedbama i razlikama može lakše savladati, i uz “jezičke formulice” naučiti kako riječ živi i rečenica diše. Počeli su prepoznavati riječi pjesama koje su slušali u mladosti, neki su bili ponosni da su u filmu čuli riječ koju su tek naučili, a meni kao predavaču je najveće priznanje kada u njihovim očima vidim poruku: “E, sad mi je jasno” - ispričala je Amela.

Ova pozitivno ocijenjena praksa u GIKIL-u je s velikim uspjehom organizovana i prethodnih godina za različite nivoe, od početnog do naprednog, dok se kurs trenutno provodi za dva nivoa.

Riječ je o Intermediate i Upper-Intermediate kursu koji se održavaju dva puta sedmično za svaki nivo. Inter-aktivnim predavanjima po Cutting Edge metodologiji prethodilo je pismeno pred-testiranje svih kandidata u cilju ustanovljavanja trenutnog nivoa poznavanja jezika. Po završetku kurseva svi kandidati će biti ponovo testirani kako bi se sumiralo stečeno znanje, ali i dodijelili odgovarajući certifikati.