OD LOKALNOG GIGANTA DO JEDNOG OD NAJVEĆIH BH. IZVOZNIKA  RADNICI SU NAŠA POKRETAČKA SNAGA

4/11/2017 2:48:00 PM

Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac na vrhu je liste najvećih izvoznika na području Tuzlanskog kantona zauzimajući i visoko šesto mjesto na listi najvećih izvoznika u Bosni i Hercegovini, ostvarujući izvoznu vrijednost od oko 156 miliona KM u prošloj godini.

U ukupnom bruto domaćem proizvodu GIKIL doprinosi sa prosječno 1 posto i oko 2,5 odsto u ukupnom godišnjem izvozu iz BiH.

Osim proizvodnje visoko kvalitetnog koksa po kojem je GIKIL prepoznat kao lider u regiji i nus proizvoda koksa kao što su sirovi benzol, sirovi katran i amonijum sulfat, kompanija opskrbljuje evropsko tržište i sa anhidridom maleinske kiseline i mineralnim đubrivima među kojima ja i nadaleko poznati KAN (Kalcijum amonijum nitrat). U GIKIL-u uspješno radi i fabrika Energana, koja osim internog snadbijevanja električnom energijom vrši isporuke i prema državnoj mreži, a proizvodi i distribuira dekarboniziranu, demineraliziranu i pitku vodu za potrebe GIKIL-a te građana opštine Lukavac.

Na ovaj način, putem svojih dobro poznatih proizvoda, GIKIL značajno učestvuje na domaćem bosanskohercegovačkom, ali i na regionalnom i međunarodnom tržištu, što potvrđuje i dugogodišnja saradnja sa kupcima i dobavljačima iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Kosova i Mađarske, kao i Italije, Poljske, Turske, Holandije, Austrije, Bugarske, Malte, Češke, Njemačke i SAD.

Tokom proteklih 13 godina svog uspješnog rada, GIKIL je imao promet preko 2,8 milijardi KM i više od 299 miliona KM prometa kroz plaće i poreze.

Vodeći veliku brigu o svojim radnicima kao pokretačkoj snazi, GIKIL sa ponosom ističe da je u ovoj kompaniji direktno zaposleno oko 1000 radnika, ne zanemarujući ni činjenicu da kompanija doprinosi i indirektnom zapošljavanju više hiljada osoba.  

Pored toga, ono što smatramo svojim velikim uspjehom jeste i činjenica da su plaće naših radnika za 20 posto veće u odnosu na prosjek u Federaciji BiH, ne uključujući naknadu za topli obrok. Uz to, važno je istaći i da su primanja naših radnika proteklih godina tri puta povećavana pružajući na taj način dodatnu sigurnost našim uposlenicima.

Kada je riječ o investicijama, kompanija Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac kroz različite projekte ostvarila je ulaganja u ukupnoj vrijednosti od 107 miliona KM. Važno je istaći i doprinosimo prometu Željeznica Federacije BiH sa oko 20 posto po obimu.

Sve ovo daje nam dodatni podstrijek da radimo još bolje i još više, razvijajući na taj način privredu Tuzlanskog kantona, ali i Bosne i Hercegovine, stvarajući siguran ambijent za investicije, te otvaranje novih radnih mjesta.