GIKIL UGOSTIO POLJOPRIVREDNIKE I UČENIKE SREDNJE POLJOPRIVREDNE ŠKOLE IZ ŽIVINICA  Prezentacija rezultata testiranja KAN-a i žetva kukuruza u oglednom polju

10/28/2016 2:21:00 PM

U svrhu jačanja poljoprivredne proizvodnje u Bosni i Hercegovini i pokazivanja efikasnosti GIKIL-ovog proizvoda Agro tim “Global Ispat Koksne industrije” d.o.o. Lukavac uspješno je završio još jedno testiranje vještačkog đubriva KAN zasadom i uzgojem kukurza u oglednom polju kompanije. 

Tim povodom GIKIL je danas ugostio farmere s područja Bijeljine, Kalesije, Gračanice i Lukavca, te učenike Srednje poljoprivredne škole iz Živinica kojima su predstavljeni rezultati testiranja, te održano predavanje iz oblasti agronomije.

Cilj projekta ispitivanja kvaliteta đubriva u oglednom polju GIKIL-a je pokazivanje efektivnosti GIKIL-ovog KAN-a i podsticanje domaćih poljoprivrednika da koriste provjeren domaći proizvod prilagođen lokalnim uslovima, kao i edukacija poljoprivrednika o adekvatnim agrotehničkim mjerama koje će dati bolji prinos i kvalitet finalnog proizvoda.

Ove godine je cjelokupan prinos kukuruza iz oglednog polja GIKIL-a uručen mladom farmeru iz Orahovice kod Lukavca Adiju Bajriću, koji se takođe bavi proizvodnjom mlijeka i mjesečno isporučuje 6.000  litara svog proizvoda. Na ovaj način GIKIL kao društveno odgovorna kompanija želi da podrži samozapošljavanje i motiviše mlade poljoprivrednike kako bi poboljšali svoje prinose i konkurentnost u okruženju.

Prisutni su imali priliku da obiđu ogledno polje kukurza, kao i fabriku za proizvodnju đubriva, gdje su se upoznali s cjelokupnim procesom nastajanja KAN-a, te da prisustvuju predavanju na temu kako povećati prinost i kvalitet proizvoda kroz različita mjerenja, koje je održao agronom prof. dr. Goran Perković.

GIKIL je ovim činom potvrdio svoje opredjeljenje da nastavi partnerstvo sa poljoprivrednicima u budućnosti i da kao tržišni lider kroz proaktivan odnos sa poljoprivrednom zajednicom da svoj udio znanju i pokaže tehnološku superiornost svog đubriva.