URUČEN CERTIFIKAT ISO 9001:2008 I OBILJEŽEN INDIJSKI PRAZNIK SVJETLOSTI DIWALI 

11/13/2013 10:50:00 AM


U prostorijama kompanije Global Ispat koksna industrija Lukavac danas, 13. novembra 2012. godine upriličene su dvije važne ceremonije. Naime, predstavnici oficijelne certifikacijske kuće iz Slovenije uručili su GIKIL-u certifikat ISO 9001:2008 kojem je prethodilo godinu dana rada na dokumentaciji sistema za kvalitet. Prema riječima Slobodana Primorca, menadžera za kvalitet Uprava ove kompanije još početkom januara 2012. godine donijela je odluku da okonča proces uspostave sistema za kvalitet koji je započet još 2004. godine.


"Nakon donošenja ove odluke oformili smo odbor za kvalitet i angažirali konsultantsku kucu IDEA Company iz Gračanice. Zatim smo po sektorima u kompaniji organizirali timove koji su uradili izvrstan posao", objasnio je Primorac, te dodao da se proces certifikacije obavljao u dvije faze, od kojih je prva završena početkom septembra, a druga u oktobru.


"Sam postupak certifikacije za nas je bio jedan vid edukacije. Takoder, certifikat je i potvrda da naša kompanija radi u skladu sa svjetskim standardima, ali je i istovremeno obaveza za sve uposlenike GIKIL-a, a posebno menadžment da nastavi sa održavanjem i stalnim usavršavanjem ovog sistema", zakljucio je Primorac.


GIKIL već osam godina radi na unapredenju kvaliteta poslovanja, pa je tako i prva kompanija za proivodnju koksa izvan Japana koja je implementirala TPM metodologiju i 2009. godine dobila i nagradu za Izvrsnost. Prema riječima Suada Dubravića, zamjenika generalnog direktora GIKIL-a, obzirom da ova kompanija preko 90% svojih proizvoda izvozi, dobijanje ISO certifikata je vrlo značajno jer inostrani kupci sa kojima GIKIL posluje, osim kvaliteta proizvoda traže i certifikaciju tog kvaliteta.


Kompanija GIKIL danas je bila i domaćin devete zajednicke proslave u povodu indijskog Festivala svjetlosti DIWALI. Uposlenici kompanije sa svojim kolegama iz Indije podijelili su radost obilježavanja velikog praznika borbe dobra nad zlom.

"Diwali znači pobjedu znanja nad neznanjem, dobra nad zlom, ali također, Diwali se slavi i kao Nova godina za uspješnost kompanija, tako da danas molimo božicu Lakšami da odgana loše stvari i unese dobro i prosperitet u privatne živote uposlenika i GIKIL", istakao je Santanu Kumar Nath, generalni direktor GIKIL-a.

Indijski uposlenici GIKIL-a zajedno sa svojim suprugama i djecom upriličili su tradicionalnu Puda ceremoniju kada su tražili blagoslov od Lakšmi, boginje bogatstva i prosperiteta.