GIKIL JEDAN OD GLAVNIH FAKTORA RASTA INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE U FBIH 

11/30/2010 8:55:00 PM


Sa 269,76% uvećanom proizvodnjom koksa u prvih šest mjeseci ove godine Global Ispat Koksna Industrija doo Lukavac jedna je od ključnih kompanija zaslužnih za rast industrijske proizvodnje u Federaciji BiH. Predstavnici Global Ispat Koksne Industrije sastali su se jučer 19.08.2010. godine u Sarajevu sa novim ambasadorom Bosne i Hercegovine u Indiji nj.e. dr. Seadom Avdicem. Razgovarano je o dosadašnjim investicijama indijskih partnera u BiH, konkretno o investiranju u GIKIL. NJ.E. ambasador Avdic konstatovao je kako se investicije indijskih poduzetnika mogu uzeti kao primjer najuspješnijeg modela investiranja i privatiziranja bh. preduzeća i kompanija. Zamjenik generalnog direktora GIKIL-a Faik Buševac informisao je ambasadora Avdica o postignitim uspjesima GIKIL-a u proteklih šest mjeseci.

Naime, nakon teške borbe sa svjetskom ekonomskom krizom u Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac (GIKIL) došlo je do stabilizacije proizvodnje. Rezultat je to zajedničke borbe Menadžmenta i uposlenika kompanije koji je doveo do povećanja proizvodnje i izvoza koksa.Izvještaji za proteklih šest mjeseci pokazuju da je GIKIL pored uspjeha u proizvodnji koksa, u odnosu na isti period prošle godine ostvario i izuzetne rezultate u proizvodnji sirovog katrana od 246,40%, amonijum sulfata od 190,09% i koksnog gasa od 414,64%.

Sa 269,76 % uvećanom proizvodnjom koksa u prvih šest mjeseci ove godine Global Ispat Koksna Industrija doo Lukavac jedna je od ključnih kompanija zaslužnih za rast industrijske proizvodnje u Federaciji BiH. Ove godine je proizvedeno i 2 845 tona sirovog benzola, koji se u prvih šest mjeseci prošle godine nije nikako proizvodio u ovoj kompaniji. Ove činjenice pokazuju da je konacno došlo do oporavka lukavačkog giganta, a to se odmah odrazilo na pozitivan cjelokupan rast industrijske proizvodnje u Federaciji BiH, koja je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila povecanje od 2,5 odsto.

Iako je kompanija prošle godine bila teško pogodena globalnom recesijom kada su njen rad i sudbina više od 1 000 zaposlenih radnika bili su dovedeni u pitanje GIKIL je uspio da uspješno prebrodi krizu, a da pri tome ne otpusti nijednog radnika.Što je najvažnije, pozitivan trend u GIKIL-ovoj proizvodnji se direktno odrazio na stabilizaciju plata radnika koji se isplacuju redovno i prema dogovoru koji je postignut sa sindikatom ove kompanije.

Cilj sastanka u Sarajevu bio je upoznavanje ambasadora BiH u Indiji sa dosadašnjim aktivnostima indijskih investitora u našoj zemlji radi učvršćivanja saradnje i privlacenja novih investicija u Bosnu i Hercegovinu.