POSJETA BIVŠEG VOJNIKA IZ HOLANDIJE: GIKIL JE DIO MNOGIH ŽIVOTNIH PRIČA  

22/06/2018 09:26:00


Tokom rata u Bosni i Hercegovini 1994./1995.godine, gdin. Henk de Pater iz Holandije je bio stacioniran u krugu naše kompanije kao vojnik dobrovoljac pod zastavom UNPROFOR-a, čije su jedinice pružale logističku podršku okolnim područjima zahvaćenih agresijom na našu zemlju.

Nedavno je boravio u višednevnoj posjeti BiH, ali sa potpuno novom misijom: pokazati svom sinu gdje je proveo nekoliko mjeseci tih teških ratnih godina koje su ostavile trag i na njegov život, kao i na život domaćih ljudi, podučiti ga novijoj historiji na osnovu svog vlastitog primjera i primjera ljudi iz Lukavca i Tuzle sa kojima je ovaj vojnik, dobrovoljac, napravio neraskidive i doživotne veze.

Dirnulo nas je koliko emocija postoji u priči jednog naizgled sasvim običnog čovjeka, stranca, ali i koliko je važno da se informišemo, edukujemo, saznajemo, jedni o drugima.

Rekao nam je da je sve običaje kod našeg naroda, Bosanaca, mogao prihvatiti razumjeti, osim viceva koje je slušao i tog nepravizeđenog bosanskog humora.

Po povratku u svoju zemlju, Henk, sada već prijatelj naše kompanije i zemlje napisao nam je nekoliko redova i na bosanskom jeziku: „From Holland with Love. Zaista, to je bio emocionalni put kroz Bosnu, prepun dobrih i loših uspomena. Također je sjajno vidjeti događaje u Bosni. Puno hvala za gostoprimstvo.“

Odgovorili smo iskreno: „Hvala na svesrdnoj namjeri i svoj pruženoj pomoći onda kada je bilo najteže. Dobrodošli ponovo u našu kompaniju, i u našu lijepu zemlju.“