UGOVOR O KONTINUIRANOM MJERENJU EMISIJA U ZRAK: OSNOVNE OBAVEZE ISPUNJENE, ČEKA SE ISPORUKA OPREME  

21/03/2018 14:59:00

Naša kompanija Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac krajem 2017.godine potpisala je ugovor o nabavci opreme za kontinuirano mjerenje emisija u zrak sa bh. kompanijom IBE Junuzović d.o.o. Sarajevo. Riječ je o opremi renomiranog njemačkog proizvođača, firme Dr. Fodish, a njenom instalacijom biti će ispunjen jedan od osnovnih uslova za obnavljanje okolinske dozvole.


Nabavka pomenutog proizvoda zadovoljava sve trenutne zahtjeve kako bh. zakonodavstva, tako i zakonodavstva EU, a pored provođenja mjera zaštite okoliša u skladu sa neophodnim propisima, posljednjih mjeseci aktivnosti su posebno usmjerene i na unapređenje tehnološko-proizvodnog procesa.

 

- Želimo da pokažemo da zaštita okoliša nije obaveza nego način ponašanja privredih subjekata u odnosu na lokalnu zajednicu. Kada je u pitanju potpisani ugovor želimo da naglasimo da je GIKIL svoje obaveze ispunio i da čekamo isporuku opreme koja je u skladu sa normama EU kao i sa normama  Bosne i Hercegovine. Odabran je ozbiljan sistem, ozbiljna firma i vrijedna oprema koja će biti instalirana na dimnjacima fabrike Energana i fabrike Koksara, i to u skladu sa najvišim standardima – pojašnjava Jasmin Imširović, menadžer za okoliš i kontrolu kvalitete u GIKIL-u.

 

Potpisani  ugovor o nabavci, instalaciji i puštanju u rad kontinuiranog monitoring sistema za mjerenje emisija omogućit će cjelokupno praćenje izvora i uzroka zagađenja, te samim time i utvrđivanje odgovornosti i pravovremenu reakciju u cilju smanjenja svake zabilježene prekomjerne emisije. Sve ovo je dodatni dokaz da nakon stabilizovanja poslovanja od posljednjeg kvartala protekle godine koje znači i sigurna radna mjesta, a koja su prioritet, GIKIL ulaže maksimalne napore da kao društveno-odgovorna kompanija pokaže ozbiljnost i kada je u pitanju šira društvena zajednica.

 

- GIKIL je kompanija koja uporno pokušava da optimizira procese proizvodnje u tehnološkom smislu, kao i kompanija koja želi da dokaže da osim profita, njen osnovni cilj predstavlja ulaganje u kapitalne investicije koje imaju jednak uticaj i na okoliš kao i na dodatnu vrijednost – poručuje i Debasish Ganguly, generalni direktor naše kompanije.

 

Podsjećamo, nabavka opreme za monitoring emisija je bio i jedan od osnovnih zahtjeva Komisije za ocjenu zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole i uslova Federalnog ministarstva za okoliš. Nakon instaliranja opreme što predstavlja vrijednu investiciju za očekivati je i da će se steći  uslovi za pokretanje aktivnosti za obnavljanje okolinske dozvole za GIKIL. Benefiti ovog projekta vrlo brzo će biti prepoznati, kako od naših radnika tako i od građana.

 

Nakon značajnih remontnih aktivnosti na koksnim vratima, posljednjih mjeseci također je urađen veliki posao i na gasometru, s ciljem poboljšanja tehnološke discipline koja indirektno pomaže u smanjenju mogućih emisija. Otklanjanjem tehničkih nedostataka, uz podizanje stepena odgovornosti operatera i održavanja, postignuta su značajna poboljšanja, ali i smanjenje fugativnih emisija.