NAČELNIK LUKAVCA OBIŠAO FABRIKU KOKSARA: USLOVI ZA OBNOVU OKOLIŠNE DOZVOLE SE USPJEŠNO ISPUNJAVAJU  

13/12/2017 14:23:00

Informacija o ispunjavanju dva značajna uslova za obnavljanje okolinske dozvole GIKIL-u bio je glavni povod radne posjete načelnika Lukavca, Edina Delića, našoj kompaniji.


Nabavka opreme za kontinuirani monitoring emisija gasova na fabrici Koksara je u završnoj fazi, što uz nove investicije i poboljšanje cjelokupnog tehnološkog procesa u proizvodnji, predstavlja jedan od glavnih koraka za ispunjenje ovog važnog zadatka za GIKIL.

- Nakon posljednjeg sastanka sa članovima za ocjenu zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole GIKIL je ovoj obavezi pristupio veoma ozbiljno, tako da smo sve ranije započete projekte ubrzali i rezultat je već vidljiv. Naredne sedmice pristupamo odabiru dobavljača za kontinuirani monitoring, koje smo pozvali na pregovore, a kako bismo mogli donijeti i konačnu odluku. Također, na fabrici Koksara urađen je veliki posao s ciljem poboljšanja tehnološke discipline koja indirektno pomaže u smanjenju mogućih emisija – kazao je ovom prilikom Debasish Ganguly, generalni direktor GIKIL-a.

Kao član komisije, ali i načelnik Općine, Delić je kazao da ima vrlo težak i ozbiljan zadatak prema građanima, sličan onome kojeg ima i prvi čovjek velike i izuzetno značajne kompanije kao što je GIKIL, te da je traženje zajedničkih rješenja obostrani cilj.

- Ovdje sam danas zbog saznanja da je zaista napravljen određeni napredak u kompaniji po pitanju zaštite okoliša. Te informacije su došle do mene i moram kazati da je to dobar korak GIKIL-a, koji ide u željenom pravcu. Posla ima još mnogo i očekujem da ćemo biti dio rješenja za okolinsku dozvolu, uz buduću modernizaciju fabrike. Svjesni smo da smo došli do tačke kada je potrebno napraviti preokret, uz veliko razumijevanje za kompleksnost situacije u kojoj se GIKIL generalno nalazi. Nije tajna da vršimo veliki pritisak na ovu kompaniju, ali je zajednička namjera da osiguramo ne samo sadašnjost, nego i budućnost ovih radnih mjesta. Investicije su ključ i to je naša poruka svima, uključujući i Vladu Tuzlanskog kantona – kazao je Delić.

Tokom sastanka Uprava GIKIL-a još jednom je pozvala načelnika Lukavca za pomoć u rješavanju problema nagomilanih dugovanja od JKP RAD za isporuku vode opštini Lukavac, ističući da bi upravo ta sredstva, uz stabilizovanje poslovanja, bila dobar osnov za dodatna ulaganja kompanije u okolinske projekte.