TRADICIONALNE AKCIJE DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI USPJEŠNO ZAVRŠENE  VRIJEDNI RADNICI I VELIKI HUMANISTI GIKIL-a

24/11/2017 13:24:00

U saradnji sa Poliklinikom za transfuziologiju UKC-a Tuzla, u prostorijama Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. uspješno je organizovana i posljednja akcija dobrovoljnog darivanja krvi u 2017. godini.


Humanoj kampanji ovoga puta, kao i tokom prethodnih akcija, odazvao se veliki broj uposlenika, koji su, nakon detaljno obavljenog pregleda, dobili odobrenje doktora i osoblja sa Poliklinike da daruju krv.

Dobrovoljno darivanje krvi u GIKIL-u organizuje se svaka tri mjeseca već duži niz godina, a dobra saradnja sindikata i Uprave kompanije rezultirala je i otvaranjem specijalno uređenih prostorija za ovu namjenu 2013.godine. Do novembra 2017.godine krv je darovalo 270 radnika, dok se pojedinačne akcije, po ukazanoj potrebi, nastavljaju i dalje.

-Odaziv naših radnika i ove godine je bio dosta dobar, tako da slobodno možemo kazati da je ovaj humani gest GIKIL-ovih radnika postao tradicija koju redovno podržava i kompanija, ali i šira društvena zajednica. Među davateljima je veliki broj onih koji su se akciji do sada odazvali po nekoliko desetina puta, a posebno nam je drago što se sve više uključuju i mladi uposlenici. To je gest vrijedan svake hvale – kazao je Zijad Kasumović, predsjednik Udruženja davalaca krvi GIKIL-a i opštine Lukavac.

Pored redovnih akcija dobrovoljnog darivanja krvi, uposlenici GIKIL-a odazivaju se i na hitne pozive domova zdravlja i UKC-a Tuzla, bilo da se radi o pomoći u liječenju radnog kolege ili drugog bolesnika.     


Iako je učešće u kampanji dobrovoljno, svim davaocima krvi u GIKIL-u i ovoga puta obezbijeđeni su simbolični poklon paketi, ali i slobodni dani sa posla. Podstičući ovaj gest humanosti svakog potencijalnog davaoca, čime se dokazuje i visoka svijest o potrebi i vrijednostima dobrovoljnog darivanja krvi, Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac nosi titulu vodeće kompanije na Tuzlanskom kantonu.