KVALITET LUKAVAČKOG KAN-a POTVRĐEN NA NAJVEĆOJ POLJOPRIVREDNOJ MANIFESTACIJI U REGIONU 

25/05/2017 13:24:00

Da je visoki kvalitet najveća prednost lukavačkog KAN-a potvrđeno je i na 84. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu održanom u Novom Sadu. Priznanje je ovoga puta došlo od poljoprivrednika iz svih krajeva regiona koji su tokom sedmodnevnih aktivnosti u velikom broju obilazili štand Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac, te u direktnom razgovoru sa agro-ekspertima naše kompanije razmijenili iskustva o prednostima upotrebe ovog đubriva.

-S ponosom ističemo da je interesovanje za našim proizvodom svake godine sve veće. Poljoprivrednici nam rado prilaze sa željom da dobiju korisne informacije o korištenju đubriva na najbolji mogući način. Naša želja je da svojim korisnicima, kupcima KAN-a, pomognemo kako bi došli do što boljih rezultata u svojoj proizvodnji, te ostvarili što bolje prinose, ali i zaradu. Ovom praksom stvaramo direktnu povezanost sa svojim klijentima, imamo vjerne i redovne kupce, ali i zadovoljne potrošače našeg proizvoda – kazao je Darko Vasić, diplomirani inženjer agronomije.

Koje su višestruke prednosti korištenja lukavačkog KAN-a proizvođačima je prezentovao i prof. dr. Goran Perković, univerzitetski profesor i stručni saradnik i konsultant u Global Ispat Koksnoj industriji Lukavac. Podsjećajući da je na bh. i regionalno tržište donedavno dolazilo đubrivo sa veoma problematičnim sadržajem aktivne materije, razvojem kontrolnih organa i porastom konkurencije i sami proizvođači počeli su voditi računa o kvalitetu đubriva kojeg koriste, gdje je velika prednost data upravo lukavačkom KAN-u.

- KAN uvijek sadrži 27 procenata azota aktivne materije. U odnosu na ostala đubriva, ono što ponosno ističemo, kao nosač te aktivne materije KAN koristi lukavački krečnjak koji ima više povoljnih osobina za zemljište, a prva i najvažnije jeste da taj krečnjak smanjuje kiselost zemljišta – kazao je Perković.

Bosanska zemljišta, pa tako i hrvatska i srbijanska, pojašnjava on, dominantno su kisela zemljišta koja su, dugoročno razmišljajući, neplodna.

-Hranljive materije koje postoje u takvom zemljištu zbog kiselosti su nedostupne za biljku. Biljka ne može da ih usvaja, a korištenjem lukavačkog KAN-a dolazi se do stabilizacije ph vrijednosti i biljka može da usvaja sve hranjive materije neometano. Time dolazimo i do većih prinosa, stabilnije proizvodnje, ujednačenog rasta i razvoja što se najviše ogleda u zadovoljstvu proizvođača kada vide rezultat, a rezultat je veći prinos, ali i kvalitet njihovih krajnjih proizvoda koji je i najvažniji – istakao je Perković.

Lukavački KAN sadrži krečnjak, kalcijum, magnezijum, te garantovanu količinu aktivne materije zbog čega KAN bez rezerve nosi titulu univerzalnog đubriva pogodnog za svaki tip zemljišta i svaku kulturu.

-U odnosu na druga đubriva lukavački KAN ne dovodi do depresivnog dejstva koji se ogleda u tome da imate produženu vegetaciju nego imate sasvim normalnu dužinu vegetacije kod svih usjeva. Samim time ne dovodi ni do povećanja sadržaja vode u proizvodima, pa imate problema sa sušenjem ulaskom u jesensko-zimskom periodu što sve dovodi do komplikacija u proizvodnji i novih nepotrebnih troškova koji opterećuju poljoprivrednike. Odgovorno tvrdim da niti jedan stručnjak ili proizvođač ne može da nađe kulturu gdje KAN ne ispunjava svoj zadatak, a to znači pravilna, kontinuirana i kvalitetna ishrana biljke tokom vegetacije – poručio je poljoprivrednicima profesor Perković. 

Nastupu na Novosadskom sajmu prethodila je i rekordna prodaja KAN-a, upravo u zemlju domaćinu sajma, čime je GIKIL još jednom opravdao epitet jednog od najvećih izvoznika u BiH. Pored velikih poslovnih rezultata za Global Ispat Koksnu Industriju d.o.o. Lukavac ova godina je veoma značajna jer kompanija proslavlja i jubilej, 55 godina rada Fabrike đubriva.

-To je prva Azotara, kako se ranije zvala, koja je napravljena na području bivše Jugoslavije što je vrlo značajno istaći jer i na ovaj način kupcima, korisnicima našeg proizvoda, pokazujemo da smo kroz bogatu tradiciju zadržali kontinuitet u kvalitetu proizvodnje. Zadovoljan kupac naša je vodilja. Kao rijetko koja kompanija, imamo praksu da sve velike poljoprivredne proizvođače dovodimo u fabriku, kako bi ih upoznali sa našim proizvodnim procesom, procesom pakovanja, labaratorijskim analizama koje se vrše 24 sata, a sve kako bi razbili bilo kakve predrasude i uvjerili ih u potpunu kontrolu procesa po najvišim propisanim standardima – kazao je ovom prilikom i Moamer Vejzović, tehnički direktor Fabrike đubriva.

Nakon rekordne prodaje proteklih mjeseci, cilj je da se do kraja godine sezona uspješno privede kraju, bez ijedne reklamacije, a što više pozitivnih odgovora u cilju postizanja potpunog zadovoljstva krajnjih korisnika i zadržavanja njihovog dugoročnog povjerenja.

Lukavački KAN kao prepoznatljiv i stopostotno domaći proizvod svoje mjesto uspješno nalazi na bosanskohercegovačkom tržištu, oko 30 posto, dok je 70 posto proizvodnje namijenjemo za strana tržišta. KAN se izvozi u Mađarsku, Srbiju, Kosovo, Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Makedoniju te Crnu Goru.