UČENICI ODUŠEVLJENI SISTEMIMA RADA U GIKIL-u  ISPRUŽENA RUKA ZA STICANJE PRAKTIČNOG ZNANJA

18/04/2017 10:01:00

Nastavljajući sa pozitivnom praksom pružanja podrške obrazovanju i sticanju praktičnog znanja Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac otvorila je svoja vrata učenicima Mješovite srednje elektro-mašinske škole omogućivši im posjetu i obilazak AMK fabrike.

Domaćini posjete bili su Elnedin Omerdić, direktor fabrike te Ermin Mujkić, tehnički direktor kao i ostali uposlenici koji su rado odgovarali na pitanja učenika is struke i dijelili sa njima svoja iskustva. 

Učenici nisu krili svoje oduševljenje i veliko zanimanje za odlične sisteme rada, proizvodnje kao i načine praćenja samog proizvodnog procesa u GIKIL-u. Bila je ovo jedinstvena prilika da određene stvari koje su naučili u teoriji potkrijepe i praktičnim znanjem, kazao je Rijad Smajlović, jedan od učenika, te dodao da je ova posjeta izuzetno korisna za sve jer prvi puta mogu da steknu i osjećaj kako će izgledati njihov budući posao i zanimanje.    

-Upoznali smo se više sa uređajima koji vrše automatizaciju proizvodnog procesa i to će nam puno pomoći u budućem učenju i vladanju stečenim znanjem da bi bili spremni sutra raditi svoj posao. Mnogi od nas do sada nisu znali ni šta se sve proizvodi u GIKIL-u i kojim sistemima se proizvodnja prati i ostvaruje, tako da jedva čekamo da ponovo dođemo - kazao je Rijad.      

Pohvalivši izuzetnu organizaciju posjete učenika kompaniji Asif Dedić, profesor elektrotehničke grupe predmeta, kazao je da je otvoren pristup GIKIL-a prema mladima praksa koju trebaju gajiti i drugi.

-Iskustvo koje su učenici stekli vrlo je pohvalno, posjeta je bila uspješna i zahvaljujemo se Global Ispat Koksnoj Industriji na ovome. Djeca su imala priliku da kao budući tehničari računarstva upoznaju proces proizvodnje u fabrici, da vide uživo opremu, transmitere, mjerne pretvarače, da vide proces upravljanja, šta je to analogni a šta digitalni signal i kako to sve izgleda u jednom realnom obliku. Smatram da trebamo imati više ovakvih posjeta i educirati učenike kroz praktičnu nastavu, jer tu rade njihovi očevi, djedovi a i mnogi od njih sutra će ovdje ili na nekom sličnom radnom mjestu graditi svoju budućnost i time postati korisni članovi našeg društva – zaključio je Dedić.  

Prethodnih dana pogone kompanije posjetili su i učenici drugih odjeljenja ove škole. Kao društveno-odgovorna kompanija GIKIL će nastaviti sa ovom praksom, proširujući saradnju i sa drugim obrazovanim ustanovama na području Tuzlanskog kantona, a planirano je obnavljanje i sporazuma o saradnji sa Univerzitetom u Tuzli.