INTERVJU SA IRINOM DUGONJIĆ, DIREKTORICOM LJUDSKIH RESURSA I ADMINISTRACIJE  "Mi smo kompanija koja pruža odličnu priliku zaposlenicima da steknu dodatna znanja i vještine kroz rad i koja usvojena znanja cijeni."

Intervju objavljen na Posao.ba!

Kako biste najkraće opisali vašu organizacijsku kulturu?

-Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac privredni je gigant i jedan od najvećih bh. izvoznika o čemu najbolje govori podatak da u bruto domaćem proizvodu učestvujemo sa oko jedan posto, te da ostvarujemo više od 2,5 odsto ukupnog izvoza zemlje. Kao kompanija sa bogatom proizvodnom tradicijom i iskustvom u radu i zapošljavanju svakodnevno ulažemo velike napore kako u odnosu prema zapsoslenicima kojih trenutno imamo oko 1000, tako i prema domaćim i stranim klijentima i saradnicima. Organizacijska praksa u našoj kompaniji ogleda se kroz kulturu pozitivnog odnosa prema radniku, pružanju svakog vida podrške našim zaposlenicima, podsticanja da napreduju, ali i daju svoj maksimum što se ovdje zaista mnogo cijeni. Pozitivni odnosi na relaciji radnik-kompanija služe nam na obostrano zadovoljstvo i dobrobit. Kako bi bilo jasnije na koji način se trudimo da postignemo takav cilj u GIKIL-u, izdvojit ću nekoliko područja na koja se posebno fokusiramo:

a) Kreativnost u radu - zaposlenike redovno podstičemo da izraze svoje kreativne sposobnosti i više se uključe u aktuelna događanja kroz postojeće Šeme prijedloga i Šeme nagrađivanja

b) Motivacija zaposlenika - promoviranje visoke izvedbe i napredovanja u karijeri kroz poboljšanu visoku izvedbu, brže ispravljanje negativnosti i povećanje beneficija i mjera humanosti

c) Poboljšanje izvedbe zaposlenika kroz kontinuiranu edukaciju i trening, procjenu vještina i provjeru znanja, kako u organizaciji kompanije tako i u saradnji sa drugima.


Šta je vašoj kompaniji najbitnije da zaposlenik ima? Koju vještinu ili osobinu?

-Najbitnije je da zaposlenik ima želju da radi i uči. Mi smo kompanija koja pruža odličnu priliku zaposlenicima da steknu dodatna znanja i vještine kroz rad i koja usvojena znanja cijeni. Jedan od primjera jesu i programi odrađivanja volonterskog/pripravničkog staža koje naša kompanija pruža svršenim učenicima i studentima, te program zapošljavanja radnika nakon odrađenog ovakvog staža.

S druge strane, vrlo nam je važno da su naši zaposlenici proaktivni, ali i odgovorni u uspješnom izvršavanju poslova i zadataka koji se od njih traže.


Podijelite jedan savjet sa nezaposlenima osobama koje vas vide kao Najpoželjnijeg poslodavca i žele jednog dana raditi u vašoj kompaniji.

-Najbolji savjet kojeg možemo dati jeste da budu uporni, da nastoje steći iskustvo u radu, bilo volontiranjem ili zaposlenjem, da budu aktivni u društvenom životu svoje zajednice, da se konstantno edukuju i stiču nova znanja iz svojih oblasti.  To su neke od značajki koje Global Ispat Koksna Industrija cijeni prilikom odabira kandidata.

Usavršavajte se, brusite svoje znanje i vještine,  jer se radi o temeljima na kojima trebate da gradite svoju karijeru i budućnost.


Koje beneficije nudite zaposlenima u vašoj kompaniji?

-Zasigurno možemo reći da smo jedna od rijetkih kompanija koja svoje zaposlenike edukuje na radnom mjestu. U okviru svojih prostorija imamo opremljenu trening salu u kojoj obučeni interni treneri prenose tehnička i druga praktična znanja ostalim zaposlenicima. Isto tako, školujemo svoje interne trenere i povećevamo njihov broj kako bi se znanje prenosilo dalje. Omogućena su, dakle, stalna usavršavanja tako što obezbjeđujemo edukacije i treninge širokog spektra, od kurseva stranih jezika, kursa kompjutera, multi-skilinga, pohađanje seminara, pa do treninga japanske metodologije Totalno Produktivnog Održavanja (TPM) kao i svjetski priznate Six-sigma edukacije, čime se ostvaruju preduslovi za brzo napredovanje u karijeri.

Pored ovih pogodnosti kojima se ponosimo, zaposlenicima u GIKIL-u se nude sve beneficije na radu u skladu sa zakonskim propisima i internim aktima. Kompanija organizuje prevoz svojim zaposlenicima, redovno isplaćuje naknade, te priprema obroke za zaposlenike, pridržava se svih ostalih zakonom regulisanih odredbi vezano za prava na korištenje godišnjih odmora, plaćenih i neplaćenih dopusta, bolovanja, porodiljskih odsustava. Takva prava se ne dovode u pitanje.


Koje pitanje kandidati mogu zasigurno očekivati prilikom intervjua za posao u vašoj firmi?

-Budući da je pod krovom naše kompanije pet fabrika i da posjedujemo široku lepezu načina rada i poslovanja, smatramo da je stvar osnovne kulture prilikom prijavljivanja na radno mjesto prikupiti informacije o kompaniji te radnoj poziciji na koje se kandidat prijavljuje. Isto tako nastojimo i mi sami kroz naša pitanja saznati što više o kandidatu, koliko je aktivan u traženju posla, koliko doprinosi zajednici u kojoj živi. Poznavanje stranog jezika kao i vlastito zalaganje i trud za sticanje vještina, ono je što izuzetno cijenimo.


Koliko dugo traje proces zapošljavanja u Vašoj kompaniji?

-Proces traje od 7 do 14 dana zavisno od složenosti poslova i radnog mjesta na koje se kandidat prima. Sa kandidatima koji ispunjavaju uslove tražene konkursom prolazimo kroz tri faze, a to su praktičan rad (testovi iz odgovarajuće oblasti, rad na računaru, test poznavanja jezika) intervju sa kadrovskom komisijom, te u konačnici intervju sa rukovodstvom kompanije.


Da li primate prijave poslotražioca i mimo konkursne procedure?

-U svakom momentu poslotražioci mogu poslati prijave na našu adresu posao@gikil.ba ili ih donijeti lično u prostorije naše kompanije. Sve zaprimljene prijave se uredno zavode u bazu prijava i koriste prilikom konkursnih procedura, te prilikom traženja novih zaposlenika.


Objavljeni intervju povodom nominacije GIKIL-a za "Najpoželjnijeg poslodavca" u 2017.godini možete pronaći OVDJE.