USPJEŠAN NASTUP PREDSTAVNIKA GIKIL-a NA SAJMU U VIROVITICI  LUKAVAČKI KAN IZUZETNO TRAŽEN NA PODRUČJU HRVATSKE

14/03/2017 12:28:00

Predstavnici Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GKIL) zabilježili su još jedan uspješan sajamski nastup van granica BiH. Ovoga puta riječ je o trodnevnom sajmu Viro-Expo 2017 održanom krajem proteklog mjeseca u Virovitici gdje je, zajedno sa drugim privrednim subjektima Tuzlanskog kantona i njihovim proizvodima, GIKIL predstavio svoj nadaleko poznati KAN.

Da je riječ o kvalitetnom proizvodu za kojim vlada velika potražnja na području Hrvatske, potvrdila je i ogromna posjećenost štandu GIKIL-a, gdje su posjetioci koji su ove godine zabilježeni u rekordnom broju, od članova Agro tima ove kompanije mogli dobiti korisne informacije o  izuzetnim prednostima đubrenja zemljišta KAN-om.

-Poljoprivrednicima su od ključne važnosti informacije o đubrenju, zaštiti i poboljšanju kvaliteta zemljišta jer od tog procesa uveliko ovisi i prinos. Iz tog razloga na svim sajmovima koje posjećujemo u saradnji sa profesorom Goranom Perkovićem vrlo rado kroz direktne razgovore savjetujemo poljoprivredne proizvođače o najboljim načinima uzgoja. Važno nam je čuti njihova mišljenja i potrebe, a isto tako podijeliti sa njima i naša iskustva - kazao je Darko Vasić, diplomirani agronom.

U Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac godinama se uspješno radi i na jedinstvenim projektima ispitivanja kvalitete zemljišta i pozitivnih utjecaja proizvoda na njegovo poboljšanje. Riječ je o oglednim poljima koja su se pokazala kao najbolji način praćenja „ponašanja“ proizvoda, a sve u cilju zadovoljstva krajnjih kupaca i ostvarivanju što boljih prinosa pomoću visokokvalitetnih đubriva kao što je KAN.

-S obzirom da veliki broj poljoprivrednika još uvijek nije sasvim upoznat sa pozitivnim utjecajima našeg đubriva na kisela zemljišta koja su karakteristična za ova područja, dodatna obuka kojoj rado pristupamo i za koju je naš tim uvijek spreman od izuzetnog je značaja za buduću upotrebu i povećanje prinosa – kazao je Vasić.

Poljoprivrednici iz Virovitice, Bjelovara, Slatine, Orahovice, Miholjca pa čak i sa područja Osijeka nisu krili svoje zadovoljstvo kvalitetom lukavačkog KAN-a ističući da su njegovim korištenjem došli do odličnih prinosa kukuruza i pšenice.

Među mnogobrojnim izlagačima našla se i firma GEMEX, dugogodišnji kupac GIKIL-ovog KAN-a u ovom dijelu Hrvatske.

- KAN je izuzetno tražen na ovom području i drago mi je da predstavnici GIKIL-a sve češće dolaze na područje Hrvatske gdje kroz direktne i indirektne promocije, zajedno sa svima nama, pomažu našim poljoprivrednicima što će zasigurno imati pozitivan efekat u budućnosti – kazao je Branislav Grujić, direktor Gemex-a.

Učešće na sajmu potpomogla je Kantonalna privredna komora Tuzla.