USPJEŠNA REALIZACIJA NOVOG SIX SIGMA PROJEKTA  Carina u krugu GIKIL-a

10/10/2016 12:37:00


Six Sigma projekat carinjenja u krugu kompanije GIKIL uspješno je implementiran početkom 2016. godine. Od 1. februara 2016.g. prijevoznici preuzetu robu mogu cariniti već pri izlasku iz kompanije, što je veliko unapređenje procesa u GIKIL-u  u pogledu saradnje s partnerima. 

Ovaj metod carine prihvaćen je kod svih vrhunskih evropskih i svjetskih kompanija. Jedan od primarnih ciljeva na osnovu kojeg je pokrenuta inicijativa za ovaj projekat bio je optimizacija zadovoljstva kupaca. Ovaj projekat, za čiju je implementaciju zaslužan GIKIL-ov Sektor Prodaje, u velikoj mjeri olakšava izvoz robe našim kupcima, tako što podrazumijeva prikupljanje neophodne dokumentacije bez odlaska na carinski terminal u Tuzli. 

Kada govorimo o prednostima, važno je skrenuti pažnju na mjerljive efekte koji se pojavljuju kao neposredni rezultati. Optimizacija procesa svakako je važan pokazatelj, međutim, pozitivne povratne reakcije kupaca svakako su najbolje mjerilo uspješnosti ovog projekta. Osim što je značajno skraćeno vrijeme dostavljanja robe do krajnjeg kupca, prijevoznici ostvaruju uštedu od 40,00 KM po svakom kamionu, što čini naknadu za svaki ulazak na terminal.