PREMIJER TK UMIHANIĆ I MINISTAR INDUSTRIJE, ENERGIJE I RUDARSTVA FEJZIĆ U POSJETI POPLAVOM POGOĐENOM GIKIL-U 

22/05/2015 08:45:00


Premijer Tuzlanskog kantona, gdin Bahrija Umihanić i ministar industrije, energetike i rudarstva, gdin  Mulaga Fejzić posjetili su u ponedjeljak 19. maja „Global Ispat Koksnu Industriju“ d.o.o. Lukavac kako bi sagledali posljedice prirodne nepogode.

Generalni direktor GIKIL-a, gdin Debasish Ganguly je poželio dobrodošlicu premijeru i ministru, te je goste upoznao sa trenutnom situacijom u Kompaniji i aktivnostima koje su uradili zaposlenici i Krizni štab GIKILa kako bi zaštitili proizvodnju i obezbijedili vodu gradu Lukavcu.

Zamjenik Generalnog direktora, gdin Dubravić Suad, imenovan za Komandanta Kriznog štaba, detaljnije je upoznao prisutne sa situacijom, te istakao da je GIKIL pretrpio milionske štete.

Istakao je problem putnih i željezničkih komunikacija i zabrinutost  u vezi sa dopremom sirovina, te činjenicu da je proizvodnja koksa drastično smanjena na tehnološki minimum, a da su fabrike Azotara i AMK zaustavljene dok se ne osigura doprema sirovina. Dalje je upoznao prisutne sa aktivnostima na terenu, te izvijestio o stanju na Filter stanici i aktuelnoj problematici.

Premijer Umihanić i resorni ministar Fejzić su se uvjerili da je u GIKIL-u teška situacija, ali su čestitali timu GIKILa jer su uspjeli održati sigurnom proizvodnju, te na borbi protiv ostalih poteškoća uzrokovanih poplavama.

Prema riječima Premijera Tuzlanskog kantona,  Vlada TK će u kontinuitetu pratiti dešavanja u firmama na našem kantonu i pomoći na sve načine da privreda koja je nosilac razvoja TK ponovo stane na noge.