MEĐUNARODNA GALERIJA PORTRETA U TUZLI BOGATIJA ZA DVIJE MUJEZINOVIĆEVE SLIKE 

04/10/2011 20:58:00


Međunarodna galerija portreta Tuzla od danas je bogatija za dvije slike Ismeta Mujezinovića. Radi se o uljima na platnu po nazivom „Zbjeg“ i „Radost“. Slike kao stalnu postavku Galeriji poklonila je "Global Ispat Koksna Industrija" d.o.o. Lukavac.

- Stalna postavka Ismeta Mujezinovica ustanovljena je 2. septembra 1982. godine i mi u našem fundusu imamo preko dvije hiljade Ismetovih djela i od velike važnosti je za nas, kao i za cijeli grad i porodicu Mujezinovica da nastavljamo na brizi i zaštiti njegovih djela. Nadam se da će i druge institucije u kojima se nalaze djela Ismeta Mujezinovica i možda i građani uvidjeti da je najbolji način da se djela očuvaju i pokažu u Medunarodnoj galeriji. Ovo je veliki dan za našu galeriju jer ova djela koja su poklonjena više puta su reprodukovana, pogotovo djelo „Radost“ i želim da se zahvalim GIKIL-u što su odlučili da ih doniraju Galeriji – istakao je Dženan Jusufovic, direktor Međunarodne galerije portreta Tuzla.

Prema rijecima Guntupalli Jagannadhama, generalnog direktora GIKIL-a, menadžment  kompanije odlučio je da premjesti slike iz svoje galerije kako bi očuvao djela velikog slikara Ismeta Mujezinovica i dao priliku posjetiocima Medunarodne galerije portreta u Tuzli da uživaju u njihovoj ljepoti.

- Znali smo da su ove dvije slike značajne u svijetu umjetnosti, kao i da postoji Međunarodna galerija portreta koja čuva djela Ismeta Mujezinovića, onda smo se odlučili da GIKIL treba dati svoj doprinos kako bi se proširila ta zbirka, a obzirom da ova galerija postoji nekih 46 godina kao i da je Ismet Mujezinovic bio jedan od osnivača, smatramo da je ovo najbolje mjesto za njegove slike– rekao je Guntupalli.

Prilikom svog obraćanja Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla istakao je važnost donacije i očuvanja djela Tuzlaka Ismeta Mujezinovića:

- Riječ je o vrijednom poklonu kompanije GIKIL i značajno je kao jedan dar poštovanja prema Bosni i Hercegovini i prema njenoj umjetnosti. Značajno je za Tuzlu. Ovo je odličan primjer i ujedno poziv drugim firmama koje posjeduju djela Ismeta Mujezinovica, da prenesu ta djela u Galeriju portreta kako bi ona bila adekvatno čuvana te da ih vidi više ljudi. Iskreno se zahvaljujemo GIKIL-u na doprinosu očuvanja bosanskohercegovačkog nacionalnog blaga – rekao je Imamović.