GIKIL DOBIO OKOLIŠNU DOZVOLU 

02/02/2012 20:57:00


U GIKIL Global Ispat koksnoj industriji Lukavac,  27. januara 2012. godine održana je ceremonija uručenja „okolišne dozvole“. Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a „okolišnu dozvolu“ zvanično je uručila Branka Ðuric ministrica za okoliš i turizam u Vladi FBiH koja je ovom prilikom izrazila svoje zadovoljstvo što kompanija GIKIL vodi računa kako o proizvodnji i radnim mjestima tako i o okolišu.

- GIKIL je imao šest zahtjeva za okolišne dozvole od kojih je napravljena jedna integralna dozvola, odnosno svi pogoni i postrojenja GIKIL -a nalaze se u ovoj jednoj dozvoli. To znači da ce se lakše pratiti plan aktivnosti, kako GIKIL-u, ministarstvu, inspekciji, tako i građanima. Svi podaci nalazit će se na jednom mjestu, u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma – dodala je ministrica Ðuric.

Za dobijanje ove dozvole prema riječima Faika Buševca, zamjenika generalnog direktora GIKIL-a, poduzete su sve mjere propisane zakonom za pojedine oblasti od zemljišta, vazduha i vode.

- Mi smo uradili mnogo toga da bismo zadovoljili uslove za dobijanje integralne okolišne dozvole, jasno nam je da nismo uradili maksimum što traže zakonski propisi, ali u ovoj dozvoli su dati rokovi od pet godina, i sigurno da ćemo to riješiti. Ispunili smo preko 80 % stavki  što zahtijevaju savremene dozvole i propisi za rad fabrika. Uloženo je tu puno sredstava od 80 do 100 miliona konvertibilnih maraka, a tu su i ostali projekti koji  zahtjevaju veliki dio finansijskih sredstava,  ali ovakvim privređivanjem i stanjem, gdje je 2009. godine bila jedna kriza sad druga, to će biti veoma teško izdvojiti, ali nastojat ćemo dati svoj maksimum -  istakao je Buševac.

Organizovana je i posjeta i kontrolno-upravljačkom centru GIKIL kako bi se ministrica Ðuric i njeni saradnici na licu mjesta informisali o načinu i stanju proizvodnje u ovoj kompaniji.