USPJEŠNA SARADNJA GIKIL-A I SRZ JEZERA MODRAC 

03/05/2011 18:46:00


Global Ispat koksna industrija Lukavac je u saradnji sa sportsko ribolovnom zajednicom  jezera „Modrac“uspješno implementirala projekat poribljavanja jezera Modrac u petak 29. aprila 2011.

“Korporativna društvena odgovornost je za GIKIL uvijek bila na prvom mjestu, a ovo je samo jedan u nizu projekata iz te oblasti kojim naša kompanija doprinosi okolini u kojoj operira. I u narednom periodu, naravno, namjeravamo da konkretnim primjerima  dokazujemo da nam je zaista stalo da gradimo uzajamne partnerske odnose sa Lokalnom zajednicom,“ rekao je Faik Buševac, zamjenik generalnog direktora GIKIL.

GIKIL je finansijskom podrškom u iznosu od 7000 KM participirao  u poribljavanju zbog rekultivacije ribolovnih voda, a u cilju unapređenja biljnog i životinjskog svijeta u ribolovnim vodama kojima upravlja SRZ jezera „Modrac“ na području općina Tuzla, Lukavac i Živinice.

SRZ Modrac već nekoliko godina objedinjuje ribolovna društva SRD Rudar-Kreka Tuzla, SRD Smud Lukavac i SRD Mrena Živinice, a za cilj ima očuvanje jezera Modrac, njegovog ribljeg fonda, te sudjelovanje na takmičenjima širom Evrope. Svake godine organiziraju poribljavanja jezera Modrac šaranom, koji je najčešce na meti krivolovaca.

Također, oko 1.200 članova ove zajednice provodi čišcenja obala jezera, te u okviru borbe protiv krivolovaca traže i uništavaju mreže. U posljednjih pet godina pronađeno je i uništeno više od 5.000 mreža.

„ Osjećamo se veoma sretnim da je jedna respektabilna kompanija kao GIKIL pokazala veliki interes u zaštiti životne okoline i ekologije,  te  na ovakav način dala svoj doprinos u obnovi i rekultivaciji ribljeg fonda u ribolovnim vodama. Veliko je zadovoljstvo znati da u zaštiti i obnovi ribljeg fonda  nismo sami, jer se ovim postupkom pokazuje volja za zajednicko očuvanje  prirodnih bogastava što nam daje veliki podstrek za dalji rad i brigu o našim vodama i životinjskom svijetu u njoj,“ rekao je Amir Murgic, sekretar SRZ jezera „Modrac“.