GIKIL KAO PRIJATELJ OKOLIŠA 

11/02/2011 03:39:00


Sastanak između predstavnika kompanije Global Ispat Koksna Industrija Lukavac i udruženja "Eko zeleni" Tuzlanskog kantona održan je 9. februara u GIKIL-ovom "Mohan Lal Mittal" auditorijumu. Eminentni stručnjaci iz oblasti ekologije iz naše kompanije prezentirali su još jednom šta GIKIL radi po pitanju zaštite okoliša.

Prema riječima Hane Bilbije, inžinjera tehnologije iz GIKIL-ovog sektora investicija, ova kompanija će pokrenuti novi CDM projekat, a riječ je o pošumljavanju.
"Ovaj projekat bi trebao dati određene beneficije kako GIKIL-u tako i cijelog regiji, ali i planeti Zemlji. Naime, realiziranjem pošumljavanja omogućit ce se smanjenje C02. Prva faza projekta odnosi se na pošumnjavanje svih GIKIL-ovih slobodnih površina, a to je 17,5 hektara,“ rekla je Bilbija.

GIKIL je odlučan da riješi ekološke probleme po evropskim normama u periodu od tri do četiri godine. S tim u vezi ova kompanija je uložila značajna finansijska sredstva na automatizaciji i modernizaciji fabrike đubriva kako bi se smanjilo ispuštanje azotsuboksida (NO2) u atmosferu. Trenutno je u fazi instaliranje sekundarnog katalizatora u ovoj fabrici. Registracija i razvoj projekta se odvijaju po pravilima međunarodnog sistema razmjene emisije – Kyoto protokol.

Kyoto protokol otvoren je za potpisivanje u japanskom gradu Kyoto u organizaciji Konvencije Ujedinjenih nacija za klimatske promjene (UNFCCC), 11. decembra 1997. godine. Protokolom se smanjuje ispuštanje šest gasova koji izazivaju efekat staklene bašte: ugljen-dioksida, metana, azot-dioksida, fluorougljovodonika, perfluorougljovodonika i heksafluorida.

Bosna i Hercegovina je potpisnik ovog dogovora a s njim je omogućen i ekonomski razvoj zemalja u tranzitu. Naime, ovo je poznato kao mehanizam certificiranog smanjenja stakleničkih gasova, a ugljenikovi certifikati poznati su kao "Smanjenje emisije ugljenika" (CER-ovi). Prema tome, ovim projektom je omogućeno da se proda to smanjenje stakleničkih gasova. Budžet je oko 70 miliona američkih dolara.

„Mi smatramo da GIKIL radi onako kako zahtjeva nevladin sektor. Ova prezentacija se odnosi na pošumljavanje 100 000 sadnica kako bi se smanjila emisija stakleničkih plinova. Smatramo da sva privreda sa područja Tuzlanskog kantona treba ići ovim putem kako bi se ojačali šumski sistemi,“ rekao je Muhamed Omerovic, predsjednik Ekološkog saveza TK Eko zeleni.

Tom prilikom gospodin Omerović uručio je „ekološko pismo“ Guntupalli Jagannadham-u, generalnom direktoru Global Ispat Koksne Industrijue Lukavac. Ovo ekološko pismo prenosi planetarne ekološke misli koje upućuju na važnost zajedničkih aktivnosti u očuvanju okoliša.

„Ovo je odlična prilika da razmjenimo mišljenja jer u posljednja dva mjeseca svakodnevno vršimo reviziju vezanu za to šta činimo za ekologiju. Zbog toga mogu reći da idemo dobrim putem i učinit ćemo sve što je moguće da idemo jednim „zelenim“ pravcem. Svjesni smo da sve što činimo za ekologiju, činimo za dobrobit svih nas, cijele zajednice. Jako sam zadovoljan što smo u prilici da čujemo i savjete kako bismo poboljšali našu saradnju,“ rekao je prisutnima gospodin Guntupalli Jagannadham.