TPM 

Totalno Produktivno Održavanje (TPM)

Poslovna incijativa razvijena od strane Japanskog Instituta za održavanje postrojenja 1971. U početku ova incijativa se fokusirala na glavne proboje u područjima proizvodnje. Ali u skorije vrijeme obuhvata sve poslovne aktivnosti preduzeća, uključujući Proizvodnju, Razvoj novih proizvoda, Komercijalne funkcije, Marketing itd.


TPM: Totalno produktivno održavanje


T: TOTALNO

MAKSIMALIZACIJA UKUPNE EFIKASNOSTI

CJELOKUPNI CIKLUSNI ŽIVOT PROIZVODNOG SISTEMA

POKRIVA SVA ODJELJENJA

UCEŠĆE SVIH ZAPOSLENIKA


P: PRODUKTIVNO

IZVRŠITI MAKSIMALIZACIJU EFIKASNOSTI PROIZVODNOG SISTEMA CINECI SVE GUBITKE NULOM.

NULA NESRECA, NULA DEFEKATA, NULA KVAROVA SU PRAVA ZNACENJA MAKSIMALIZACIJE EFIKASNOSTI.


M: ODRŽAVANJE

ODRŽAVANJE POKRIVA CIJELI CIKLUSNI ŽIVOT PROIZVODNOG SISTEMA – ODNOSI SE NA UPRAVLJANJE INDIVIDUALNIH PROCESA, POSTROJENJA I UPRAVLJANJE PROIZVODNIM SISTEMIMA.


- TPM metodologija je bazirana na unošenju promjene stava kod svih zaposlenika i poboljšanjem cjelokupne efektivnosti fabrike (OPE) sistematičkim odstranjivanjem gubitaka / abnormalnosti zajedničkim trudom svih zaposlenika (sva odjeljenja – male grupne aktivnosti) i na taj način maksimizirati dobitke.

- TPM uključuje pristup radikalno drugačijeg razmišljanja i podvlači ciljeve izazova kao nula kvarova, nula nedostatka i nula nezgoda.

- Takođe pomaže u redefiniranju dostupnog vremena, efikasnosti postrojenja i svih gubitaka uočenih u proizvodnji & drugim procesima preduzeća


TPM politika

GIKIL je odlučan implementirati,praktikovati & razvijati korporativnu kulturu koja će se prilagoditi JIPM (Japanski Institut za Planirano održavanje) - TPM filozofiji njegujući:

- Snažan osjećaj kontinuiranog poboljšanja na svim granama Produktivnost, Kvalitet, Cijena, Dostava, Sigurnost i Moral zaposlenika.

- Opsežno praćenje proizvodnje, utvrđivanje i kontrola gubitaka

- Održivi razvoj kroz kontinuirano poboljšanje

- Poticanje timskog rada i čestitanje i čestitke za postignute uspjehe.

- GIKIL će povremeno revidirati svoju učinkovitost u provedbi TPM-a. Usvajati potrebne tehnike iz JIPM-TPM metodologije s vremena na vrijeme.
GIKIL je već stavio Bosnu i Hercegovinu na svjetsku TPM mapu i bosanska zastava se zaviorila u martu 2009. godine u Japanu kada je GIKIL osvojio TPM Nagradu Izvrsnosti.